RSC Anderlecht stelt Franky Vercauteren aan als hoofdcoach, Simon Davies wordt veldtrainer

NOOT VOOR DE REDACTIES:
Frank Vercauteren geeft voorlopig geen interviews en zal begin volgende week officieel worden voorgesteld tijdens een persconferentie.Na intens intern overleg de voorbije dagen heeft de directie van RSC Anderlecht vanmiddag Frank Vercauteren aangesteld als nieuwe hoofdcoach van de club. Vercauteren neemt die functie over van Simon Davies, die wel bij de staf blijft als veldtrainer. De beslissing is weloverwogen en wordt door iedereen binnen de sportieve leiding unaniem gedragen. “Laat het duidelijk zijn dat Vincent Kompany als speler-manager de playstyle en voetbalvisie van RSC Anderlecht blijft belichamen. Met Franky Vercauteren krijgt hij nu een ervaren coach die als T1 vanzelfsprekend de volledige verantwoordelijkheid op wedstrijddagen zal dragen, en ook een klankbord zal zijn voor de vele uitdagingen van zijn vernieuwend project”, verduidelijkt sportief directeur Michael Verschueren. Vercauteren ondertekende een contract voor 2,5 seizoenen.

Voorzitter Marc Coucke, sportief directeur Michael Verschueren en speler-manager Vincent Kompany hadden de voorbije dagen verschillende strategische gesprekken over de huidige sportieve situatie van de club. Samen kwamen ze tot de conclusie dat een hervorming van de technische staf voor alle partijen een meerwaarde zou zijn.

Franky Vercauteren is een man van het huis, met een enorme voetbalbagage en een onmiskenbare kennis van de Belgische competitie. Tegelijk past de nieuwe hoofdcoach volledig binnen de voetbalfilosofie van RSCA. “Frank is iemand die met de jeugd wil en kan werken, dat heeft hij in het verleden meermaals bewezen. Bovendien staat hij ook voor attractief en offensief voetbal. In de gesprekken is duidelijk gebleken dat hij de visie, die Kompany binnen deze club opnieuw heeft geïnstalleerd, volledig wil onderschrijven en verder wil helpen ontwikkelen.”

Simon Davies blijft aan boord bij RSC Anderlecht en zal als veldtrainer een andere belangrijke rol blijven spelen binnen de technische staf. “Simon heeft zich van bij het begin enorm hard ingezet om zijn rol als T1 binnen deze structuur volwaardig op te nemen. We kunnen hem weinig verwijten, maar we moeten durven bijsturen, waar dat nodig is. Simon kent perfect de voetbalprincipes die we in het team willen slijpen. En daarom is het belangrijk dat hij als veldtrainer zijn goeie werk blijft voortzetten, evident in functie van de opstelling en tactische richtlijnen die Franky voor ogen heeft.” weet Verschueren nog.

Vercauteren vanaf volgende week aan de slag

Franky Vercauteren neemt deze week afscheid bij zijn huidige club OH Leuven. Vrijdag woont hij de wedstrijd tegen Charleroi nog bij in de tribunes, maar vanaf volgende week neemt hij zijn rol als hoofdtrainer bij RSC Anderlecht op. Vercauteren speelde van 1975 tot 1987 voor de club. Hij was één van de meest succesvolle spelers en was later ook, van 1998 tot 2007, assistent en hoofdcoach bij paarswit.

Ik ben heel tevreden dat ik opnieuw thuis komAnderlecht staat op een belangrijk kruispunt in de clubgeschiedenis. Met de komst van Vincent wordt de voetbalfilosofie helemaal opnieuw uitgetekend zoals het bij Anderlecht past. We delen dezelfde visie en tegenover mijn coachingervaring, zet Vincent dan weer een vernieuwende spelstijl, een enorme dynamiek en zijn ervaring en charisma waarmee hij de jongens op het veld ongelofelijk kan coachen. Voor mij is het de perfecte synergie. Ik ken Vincent uiteraard ook goed. Als jeugdspeler, als jonge prof destijds bij Anderlecht toen ik hier coach was. Wat we nu vooral moeten doen, is samen opnieuw matchen winnen. Ik zal proberen de juiste keuzes te maken en de juiste accenten te leggen. Geef dit Anderlecht nog wat tijd en er zal iets mooi ontstaan.”

Vincent Kompany vond Franky Vercauteren zelf ook de juiste man op de juiste plaats om zijn team te versterken. “Frank was mijn coach bij Anderlecht én bij de Rode Duivels. Ik weet waar hij voor staat en ken zijn principes. Hij kan de perfecte T1 zijn binnen het team waarmee we werken. Zijn inzicht, kennis van het Belgische voetbal, zijn autoriteit langs de lijn. Tijdens onze eerlijke, interne analyses kwamen we tot de conclusie dat dit in het belang van de club de beste keuze was.”

Tevens besliste de club ook om afscheid te nemen van technisch directeur Frank Arnesen. De Deen kwam bijna een jaar geleden in dienst bij de club. “Frank zette de scoutingscel op punt en had onder meer zijn aandeel in de transfers van Michel Vlap, Derrick Luckassen en het jonge Noorse talent Kristian Arnstad. We bedanken Frank uiteraard voor alles wat hij ons heeft bijgebracht en wensen hem alle succes in zijn verdere carrière, besluit Michael Verschueren.

Rust en vertrouwen krijgen binnen het team

Na de moeilijke competitiestart en het recente puntenverlies tegen Waasland Beveren, wil RSCA toch de rust bewaren en het vertrouwen zowel binnen als buiten de club herstellen.

“We weten dat zoiets alleen kan met overwinningen”, stelt de clubleiding. “Dat vertrouwen moeten we nu match per match proberen terug te winnen. We zijn een weg ingeslagen, waarin we nog altijd blijven geloven. Uiteraard is het tot dusver niet goed. Wat we voor ogen hebben, met onze keuzes en beleidsvisie, vergt duidelijk meer tijd dan iedereen had gedacht.
We zijn daarbij ook niet geholpen door blessures en cruciale spelers die meer tijd nodig hebben om zich te manifesteren.”


“Uiteraard delen we de onvrede van een deel van de fans. Maar ook moeten we het positief geduld en de blijvende hoop ondersteunen met een daadkrachtig beleid. We bouwen eigenlijk een gloednieuw team, met veel jongens uit de eigen opleiding. Dat is dan kiezen voor de moeilijkste weg, namelijk die op lange termijn. We doen dat binnen de financiële grenzen die er door omstandigheden uit recente en verdere verleden ook zijn. De realiteit gebiedt ons om gewoon hard voort te werken, geduld te hebben, en vooral voort te bouwen op de nieuwe fundamenten die we vandaag leggen. Maar RSC Anderlecht komt terug, met de steun van iedereen die de club in zijn hart draagt.”

Vrijdagavond zal Jonas De Roeck de taak van T1 op zich nemen voor de wedstrijd in Charleroi.

 

NOOT VOOR DE REDACTIES:
Frank Vercauteren geeft voorlopig geen interviews en zal begin volgende week officieel worden voorgesteld tijdens een persconferentie.

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Royal Sporting Club Anderlecht

Neem contact op met

Lotto Park Avenue Theo Verbeecklaan 2 B-1070 Brussels

mathias.declercq@rscanderlecht.be

www.rsca.be