Zeno Debast, jeugdproduct pur sang, neemt afscheid van RSC Anderlecht

Zeno ziet zijn pijlsnelle ontwikkeling beloond met een overgang naar Sporting Clube de Portugal

From Sporting to Sporting. Zeno Debast maakt na 13 jaar bij RSC Anderlecht de definitieve overstap naar Sporting Clube de Portugal. 

Van verlegen jongen bij de U8 tot sterkhouder in het eerste elftal. Van technisch onderlegde middenvelder naar verfijnde centrale verdediger. Van jongen tot man. Jeugdproduct Zeno Debast legde in zijn 13 jaar bij RSC Anderlecht een enorme weg af.

Nadat Zeno alle jeugdreeksen met verve doorliep, bereikte de Hallenaar op 16-jarige leeftijd een eerste mijlpaal in zijn carrière. Zijn eerste contract bij paars-wit – de ploeg van zijn dromen, de ploeg van zijn hart – volgde na een opmerkelijke ontwikkeling en een omscholing van middenvelder tot centrale verdediger. Bij zijn eerste contractverlenging in 2019 trainde Zeno al mee met de A-kern. Al die tijd werkte hij hard achter de schermen om zijn droom écht waar te maken: debuteren voor het eerste elftal van RSC Anderlecht. Die droom kwam een eerste keer tot vervulling op 2 mei 2021, toen Zeno in de Champions’ Play-Offs mocht invallen tegen Club Brugge.

Na een seizoen in de luwte dwong Zeno uiteindelijk zijn plaats af in het eerste elftal op amper 17-jarige leeftijd. In het seizoen ’22-’23 speelde de elegante centrale verdediger maar liefst 49 wedstrijden en proefde hij voor het eerst van Europees voetbal. Tussendoor kreeg hij in september 2022 zijn eerste selectie voor de Rode Duivels en maakte hij er ook meteen zijn debuut in de Nations League-wedstrijd tegen Wales. Sindsdien maakt Zeno volwaardig deel uit van de A-selectie van de nationale ploeg en speelde hij ook op het EK al in 2 wedstrijden in de groepsfase.

Afgelopen seizoen zette Zeno helemaal de kroon op het werk. Hij ontwikkelde zich tot een onvervalste rots in de branding in de defensie van paars-wit, naast de ervaren leider Jan Vertonghen. Zijn kinderdroom ging al helemaal in vervulling toen Jan Vertonghen door blessure de kapiteinsband doorgaf aan Zeno. Van een orgelpunt in zijn paars-witte carrière gesproken.

Zeno heeft alle stappen doorlopen bij de club van zijn hart. RSC Anderlecht is Zeno erg erkentelijk voor zijn inzet, mentaliteit en zijn onvoorwaardelijke liefde voor alles wat paars-wit ademt. De club is ook bijzonder fier op de ontwikkeling en het parcours van Zeno – opnieuw een schoolvoorbeeld van hoe een speler ‘Made in Neerpede’ klaargestoomd wordt voor een ongetwijfeld prachtige internationale carrière. 

Zeno Debast:

“Zeker in de laatste drie seizoenen is alles erg snel gegaan. Van trainen met de U18 tot een een zestal wedstrijden met de beloften, tot mijn debuut in het eerste elftal. Het zijn allemaal ​ ervaringen die mij sterker hebben gemaakt als speler en als persoon. Ik heb de kans gekregen om als speler van de jeugdopleiding te kunnen uitgroeien tot een vaste waarde in het eerste elftal van RSC Anderlecht. En ik heb zelfs de ultieme droom kunnen waarmaken: om de kapiteinsband van deze club te mogen dragen. 
Mijn band met deze club is moeilijk onder woorden te brengen. Anderlecht is een heel groot deel van mijn leven en dat zal altijd zo blijven. Het is dankzij de club dat ik de speler én de persoon ben geworden die ik nu ben. Ik koester dezelfde liefde voor het embleem van Sporting als de supporters. Ik heb dat ook nooit kunnen of willen verstoppen: ik deel gewoon die clubliefde met alle supporters.
Er zijn zoveel mensen die ik dankbaar ben. Mijn familie, mijn ouders, mijn broertje, mensen van het bestuur, mijn jeugdcoaches, de coaches van de afgelopen jaren, tot délégués, buschauffeurs, de mensen die me geholpen hebben op school,... Ik wil en zal niemand vergeten.
Ik heb mijn droom kunnen vervullen, en daar zal ik deze club eeuwig dankbaar voor blijven. Het is nu tijd om een volgende stap te zetten. Maar ooit kom ik terug.”

CEO Sports Jesper Fredberg:

"Zeno is een lichtend voorbeeld voor al onze jeugdspelers die kunnen uitgroeien tot een sterkhouder in het eerste elftal. Na twee seizoenen als basisspeler is hij nu klaar voor de volgende stap. We zijn allemaal erg trots op de ontwikkeling van Zeno en tevreden met het akkoord dat we met Sporting Clube de Portugal hebben gesloten. We wensen Zeno veel succes en we kijken ernaar uit om hem in de toekomst opnieuw te verwelkomen bij Anderlecht."

Go get'em, ket.

Mathias Declercq

Press & Communication Manager, RSC Anderlecht

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Royal Sporting Club Anderlecht

Neem contact op met

Lotto Park Avenue Theo Verbeecklaan 2 B-1070 Brussels

mathias.declercq@rscanderlecht.be

www.rsca.be